ΕΚΔΡΟΜΗ 1
ΙΕΡΟ ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΟ ΛΥΔΙΑΣ : Πολύ κοντά στους Φιλίππους, στο χωριό Λυδία Καβάλας, βρίσκεται το ομώνυμο Ιερό Βαπτιστήριο όπου κατά τη διήγηση του Ευαγγελιστού Λουκά, συνοδού του Παύλου, βάπτισε ο Απόστολος Παύλος την πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή, την πορφυροπώλιδα Λυδία Φιλιππησία. Σε ανάμνηση του σπουδαίου αυτού γεγονότος, ανεγέρθηκε το 1974 ο ναός-βαπτιστήριο. Το βαπτιστήριο έχει τη μορφή οκταγώνου. Στο κέντρο του βρίσκεται η μαρμάρινη φιάλη όπου πραγματοποιούνται βαπτίσεις νηπίων, ενώ στις δύο πλευρές του υπάρχουν αποδυτήρια για τις βαπτίσεις ενηλίκων. Το εσωτερικό του διακοσμείται με πολλά και εντυπωσικά έργα τέχνης, ψηφιδωτά, αγιογραφίες, βιτρό, δημιουργήματα σημαντικών καλλιτεχνών, που εξιστορούν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την παρουσία του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ :Η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα, με την αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της, αποτελεί
ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο κατάφυτο Παγγαίο, σε υψόμετρο 753 μέτρων, βρίσκεται στα όρια των νομών Σερρών – Καβάλας, αλλά εκκλησιαστικά ανήκει στη Μητρόπολη Δράμας. Η ίδρυση της μαρτυρικής μονής της Μακεδονίας χάνεται στα βάθη των αιώνων.Στο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο του Καθολικού βρίσκεται η αχειροποίητος και θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας. Εκτός από το ναό, το μοναστήρι επίσης περιλαμβάνει ξενώνες (τρία κτίρια με 200 κρεβάτια), τα κελλιά των μοναζουσών, Τράπεζα, αρχονταρίκι, μουσείο, τα παρεκκλήσια της Αγίας Βαρβάρας (με Αγίασμα) και της Ζωοδόχου Πηγής, εργαστήρια κεντητικής και αγιογραφίας κ.α. Αξιοθαύμαστα είναι και τα δύο μικρά κυπαρίσσια που εδώ και πολλά χρόνια ζουν θαυματουργικά στη στέγη του ναού (στη βάση του μικρού τρούλου). Η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας εορτάζει στις 15 Αυγούστου στη μνήμη της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 14 Σεπτεμβρίου στη μνήμη του Τιμίου Σταυρού και στις 21 Νοεμβρίου στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Ώρες κοινού: Καθημερινά 08:00 – 14:00 & 17:00 – 19:00
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ :Στην βόρεια πλευρά τού Όρους Παγγαίου, βρίσκεται η από βυζαντινών χρόνων Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος, σέ υψόμετρο 930 περίπου μέτρων. Έχει πανοραμική θέα προς τον κάμπο των Σερρών και περιβάλλεται από πλούσια θαμνώδη και δασώδη βλάστηση. Σύμφωνα με το ημερολόγιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, έκδοσης έτους 1970, προϋπήρχε ως ανδρική Μονή από το 1878. Το έτος 1979 την επιθυμία του αειμνήστου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα έγινε η επανασύσταση της Ιεράς Μονής ως γυναικείας. Την προσπάθεια του οικείου επισκόπου μακαριστού Σπυρίδωνος Κυβετού, ανετέθη στον προηγούμενο της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους, πατήρ Εφραίμ. Ο Γέρων Εφραίμ ο Φιλοθεϊτης την εμπιστεύθηκε στην Καθηγουμένη Ανυσία και την τωρινή αδελφότητα με σκοπό να λειτουργήσει κατά το πρότυπο των ιερών Μονών του Αγίου Όρους με πνευματικό οδηγό τον ίδιο. Το καθολικό της είναι σπανίου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, σταυροειδής ροτόντα, κτισμένη στον τύπο της Αγίας Ανάληψης του Κυρίου, στο όρος των Ελαιών των αγίων τόπων. Αποτελεί πρωτοτυπία για μοναστικό καθίδρυμα, είναι σταυροειδής τετράκογχη ροτόντα με δύο δακτυλίους. Είναι κτισμένο με λαξευτή πέτρα και κεραμικές διακοσμήσεις, ενώ η στέγη του καλύπτεται από πλάκες γρανίτη Ακροβουνίου. Μετά την επανασύσταση της μονής ως γυναικεία, κτίσθηκε επίσης ένας δακτύλιος πού περιβάλλει τις 4 κόγχες. Από το 2000 άρχισε η αγιογράφηση του καθολικού με τη συνδρομή ευσεβών προσκυνητών και συνεχίζεται η προσπάθεια για την αποπεράτωσή της. Η Μονή διαθέτει επίσης παρεκκλήσια των Αρχαγγέλων, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Γεθσημανής), το οποίο αποτελεί τον κοιμητηριακό ναό της Μονής, του Αγίου Μάμαντος Της Αγίας Ανυσίας κ.α. Σήμερα οι μοναχές ασχολούνται με την αγιογραφία, την ιεροραπτική, το χρυσοκέντημα, την πυρογραφία, και το ψηφιδωτό. Η Μονή εορτάζει 40 μέρες μετά το Πάσχα, της Αναλήψεως του Σωτήρος.
Ώρες κοινού:
Καλοκαίρι: Δευτέρα -Σάββατο 9-13:30 & 16:30-18:30, Κυριακή 6:30-18:30
Χειμώνα: Δευτέρα- Σάββατο 9:00-16:0, Κυριακή 6:30-16:00
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΔΟΜΗΡΟΥ :Ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της πατρίδας μας, η Ιερά Γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται σε μια γραφική τοποθεσία στα νότια του Νομού Σερρών. Συγκεκριμένα, θα τη συναντήσετε μόλις δύο χιλιόμετρα από το χωριό Δόμηρος και πέντε χιλιόμετρα από τους πρόποδες του Παγγαίου όρους. Η ιστορία του μοναστηριού αριθμεί 7,5 αιώνες χωρίς όμως να είναι γνωστό το πότε και πως ιδρύθηκε. Σήμερα εκεί μονάζει πολυάριθμη αδελφότητα, η Γερόντισσα και οι αδερφές της Μονής, οι οποίες εκτός από τη φροντίδα του χώρου ασχολούνται και με την αγιογραφία, το εργόχειρο, το χρυσοκέντημα, την κεροπλαστική, την παρασκευή τροφίμων, την κατασκευή θυμιάματος και ιαματικών αλοιφών και ψηφιδωτού.. Επιπλέον, με σεμνότητα, απλότητα και πλούσια χριστιανική αγάπηυποδέχονται όλους τους προσκυνητές για να τους προσφέρουν μια ευλογία της Μονής και να τους ξεκουράσουν με τον πνευματικό λόγο. Άλλωστε όπως ομολογούν και οι ίδιοι οι προσκυνητές, με την αποχώρησή τους από το μοναστήρι η ανανεωμένη πνευματική δύναμη και η μεγάλη ψυχική ωφέλεια ξεχειλίζουν. Στις εγκαταστάσεις του μοναστηριού υπάρχουν επίσης καλλωπιστικά ζώα, τα οποία περιποιούνται με ευλάβεια οι μοναχές. Η Ιερά Γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής στο Ροδολίβος Σερρών αποτελεί ένα Πνευματικό Φάρο, ένα λαμπρό παράδειγμα στη σύγχρονη ζωή, μια μεγάλη ομολογία για όσα μπορεί να πετύχει ο κοινός θνητός με τη βοήθεια του Θεού.
Ώρες κοινού: Από ανατολή έως και δύση του ηλίου.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΣΕΡΡΩΝ : Λίγο έξω από την πόλη της Δράμας, στα γεωγραφικά σύνορα Δράμας-Σερρών, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Μηνά. Το 1957 θεμελιώθηκε ένα μικρό εξωκλήσι προς τιμή του Αγίου Μηνά. Μέχρι το 1974, οπότε και ήλθε η πρώτη αδελφότητα, η μονή λειτουργούσε σαν παρεκκλήσι. Από τότε ξεκίνησε η προσπάθεια ανέγερσης νέων κτιρίων, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της αδελφότητας και μετατρέπει από παρεκκλήσι σε γυναικεία κοινοβιακή Ιερά Μονή, λαμβάνοντας τη σημερινή της μορφή.
Ώρες κοινού: Από ανατολή έως και δύση του ηλίου.
Για να δείτε τη διαδρομή πατείστε εδώ